Kid Kalandok

Túra és kultúra gyerekekkel világszép tájakon

2021. júl 15.

Likavka lőrése, Lucski leve Liptóban

írta: hegyIVÁNdorló
Likavka lőrése, Lucski leve Liptóban

Liptó és Árva (1. nap)

Vérbeli természetjáró nem elégedhet meg a primer szlovák hegyvidékek végigbarangolásával, hiszen az Alacsony- és Magas-Tátrán vagy a Szlovák Paradicsomon túli dimenziók rejtett csodáinak felfedezése a kalandok valóságos tárháza. A csehszlovák elvtársak számára pedig egyenesen elsődleges célpontok ezek az eldugodtabb helyek, hogy ezáltal elkerüljék a nemzetközileg is favorit turistacsapdákon burjánzó tömeget. (Csehországban több százezer szlovák él, akik nyaranta a gyermekkori úttörőtáboraik színhelyeire cipelik vissza a családjukat). Nagyon is jól teszik!)

Nekünk is egy félig Pozsonyban, félig Prágában élő család - akikkel egy osztrák kempingben kötöttünk gyors barátságot - ültette el a fülünkbe, hogy kanyarítsunk egy ...

Tovább Szólj hozzá

Szlovákia1

2021. júl 01.

Kriván - minden amit a lélek kíván

írta: hegyIVÁNdorló
Kriván - minden amit a lélek kíván

Kis-Fátra (3. nap)

Rapid nyaralásunk utolsó napjának delikát csemegéje a  Velky Krivan meghódítása, főleg ha még tovább is slattyogunk erre-arra a Fátra főgerincén. Lássuk, fog-e menni.

img_0651.jpg

Terhelyről (Terchová) autózunk dél felé a Vrátna-völgy ben a Chleb felvonó alsó állomásához. A település oldalában lévő dombról egy sokméter magas heavy metál alak tekintget csillogó gúnyájában a völgygarat szikláira - maga Jánošík , a falu szülötte, a leghíresebb szlovák betyár.

img_0499_1280x788_1.jpg

Mit is mondjunk egy ilyen történelmi hősre? Becses férfiú avagy becstelen zsivány? Juraj Jánošík esetében mindenképpen az előbbi a helyes, mert dacára az őt övező celebkultusznak és a tetteit elmesélő népi emlékezetnek, valójában a betyárkodás csupán eleve ...

Tovább Szólj hozzá

Szlovákia1

süti beállítások módosítása