2022. máj 15.

Likavka lőrése, Lucski leve Liptóban

írta: hegyIVÁNdorló
Likavka lőrése, Lucski leve Liptóban

Liptó és Árva (1. nap)

Vérbeli természetjáró nem elégedhet meg a primer szlovák hegyvidékek végigbarangolásával, hiszen az Alacsony- és Magas-Tátrán vagy a Szlovák Paradicsomon túli dimenziók rejtett csodáinak felfedezése a kalandok valóságos tárháza. A csehszlovák elvtársak számára pedig egyenesen elsődleges célpontok ezek az eldugodtabb helyek, hogy ezáltal elkerüljék a nemzetközileg is favorit turistacsapdákon burjánzó tömeget. (Csehországban több százezer szlovák él, akik nyaranta a gyermekkori úttörőtáboraik színhelyeire cipelik vissza a családjukat). Nagyon is jól teszik!)

Nekünk is egy félig Pozsonyban, félig Prágában élő család - akikkel egy osztrák kempingben kötöttünk gyors barátságot - ültette el a fülünkbe, hogy kanyarítsunk egy nyaralást a Nyugati-Tátrában, a Kócs-hegységben és a Liptói-medencében.

Az út Donovalyn keresztül vezettet, ahol három gyermekünk önfeledten szalad fel a virágos domboldalon a Zahradiste sípálya tetejébe. Teljesen lenyűgözi őket, hogy a télen végigsíelt formáció nyáron is létezik, és a hegyoldalt nem csomagolták össze a felvonó székecskéivel együtt egy dohos raktárba.

Rózsahegy (Ružomberok) után feltűnik az első látogatnivalónk, a Likavkai-vár (Hrad Likava) festői sziluettje.

p1010292_1.JPG

Előtte a Pozsony-Kassa autópálya viaduktjainak torzója. Az építkezés sok éve megakadt, erről bővebben az előző bejegyzésemben olvashattok. 

img_7275.jpg

A gyerekek mindenesetre játszótérként tekintenek a mérnöki mementóra. A sokemeletnyi magasságból való lezuhanásuk elkerülését célzó intéseink süket fülekre találnak.

img_7276.jpg

Miután lekecmeregnek a vasbetonról, már csak pár perc kapaszkodásba telik a vár elérése. Alighanem ez lehet a világ legmagasabb falú romja.

likava00011.jpg

img_7277.jpg

 A hegytető eredeti sziklái lenyűgöző keveredést mutatnak az épített falakkal. Csak ámulunk és bámulunk.

img_7279_osszeallitas.jpg

img_7282_osszeallitas_osszeallitas.jpg

Érdemes átruccanni a szomszédos Szentmárton (Martinček) faluba is, ahol a 800 éves gótikus templomot még az eredeti falfestmények díszítik.

p1010287_1.jpg

lszmarton117.jpg

p1010284_osszeallitas_1.jpg

Elképzelni sem tudjuk, hogy a templom körül szabálytalanul szerteszórt tetőcskék vajon micsodák. Illetve vannak azért tippjeink, de azok bizarrak, betegesek és borzasztók. Nagy megkönnyebbülés a közeli táblán kisilabizálni, hogy egyszerű krumplivermekről van szó. Gondolom azért a templomkertben, mert így tudták biztosítani a közösségi raktározás etikai normáit.

p1010280.jpg

p1010278.jpg

Kontrasztossága adja a templomdombról való kilátás eredetiségét, amint a bronzkori sáncrendszer lankái és az Alacsony-Tátra bércei szépen keretezik az ásványi-vegyiüzemet.

p1010283.jpg

Innen csupán 10 km autókázás Lúčky falu, ahol a Kócs-hegységből érkező patak mesés vízesésben fejezi ki önnön tökéletességét. de nem ám valami eldugott bozótban, hanem a falu közepén, a templom és az Amerika utca közötti ficakban. 

img_7288.jpg

img_7290.jpg

Mi óvatosan közelítettünk felül a széléhez, de a helyi pancsoló kisfiú teljes fesztelenséggel szökdécselt a sodrásban a taknyos mohán, Pedig aki innen leesik az simán a nyakát szegi.

img_7307.jpg

img_7312.jpg

 Az alábbi drónfelvétel jól megmutatja, hogy tényleg mennyire háztáji a zuhatag.

A faluban kitűnő termálfürdő is található, illetve hajdani természetes hőforrások mésztufa medencéi, amelyek a vízkitermelés miatt sajnos mára már kiszáradtak. Nem úgy mint amit a Szepesi Magurában láttunk!

A szomszédos Bešeňovában viszont találtunk még működő forrást.

img_7325.jpg

img_7319.jpg

img_7317.jpg

img_7318.jpg

Ilyen vízfakakadásból eddig a legfantasztikusabb, amit láttunk, az a Sívá Brada, a Magas-Tátra alatt.

Kissé magasabban a dombon egy kútszerű barlangüreg aljáról kandikál egy kis tó. Rácsházikó fedi a tökéletes csapdát.

f56v1v.jpeg

yorv1q.jpeg

Ezután már csak a szállásunkra hajtottunk, a Nyugati-Tátra északi kapujában fekvő Oravicébe. A kemping tágas és üdezöld. Mi a dombtetőn ütünk tábort, mert csak fenn, a kerítés mentén vannak elektromos csatlakozók. A mellettünk díszelgő menedékházban este borzalmas zenés mulatságot tartottak, de szerencsére 11 órakor berekesztették a bulit.

img_7521.jpg

A szomszédos két termálstrand - retró és wellness változat - közül válogathatunk. Bármelyikben remekül ki lehet áztatni az izmokból a túrák fáradalmait. A gyógymedencében annyira komolyan veszik a kúrálás elősegítését, hogy 14 év alatti gyermek be sem mehet a vízbe, nehogy megzavarja a sejtszinten lezajló regenerációt.

img_7439_1280x515.jpg

6106.jpg

aquapark_oravice_meander_thermal_park_1511960989_3_37.jpg

Éppen száz évvel ezelőtt a fürdő éppenséggel csak egy 2x2 méteres medencéből és egy bodegából állt. 

img_7438_1280x802.jpg

A fiúk rajzolásba fogtak.

img_7333.jpg

img_7335.jpg

img_7344_1280x853_1.jpgJó éjszakát!

img_7449.jpg

Itt jártunk:

1_8.JPG

Linkek:

Likavkai-vár

Oravice kemping

Oravice strand

Szólj hozzá

Rózsahegy Nyugati-Tátra Kócs-hegység Szlovákia1 Likavkai-vár Hrad Likava Donovalyn Liptói-medence Martinček Lúčky Bešeňova Oravice