2018. aug 29.

Grazban alig titkolják, hogy egy hétagyú földönkívüli szívét őrzik

írta: hegyIVÁNdorló
Grazban alig titkolják, hogy egy hétagyú földönkívüli szívét őrzik

Dél- és Kelet-Karintia (Karawanken/Saualpe) - 8. nap

Van egy perdöntő bizonyíték az intelligens földönkívüli civilizációk létezésére. Az, hogy még nem próbáltak kapcsolatba lépni a földlakókkal.

Ám - puszta véletlenségből - mégiscsak idekeveredhetett egy hajmeresztően különös példányuk. Sajnos, csaknem a teljes teste megsemmisült a légkörön való áthaladás közben. Valószínűleg az őt ért rádióhullámokból leszűrt információ pusztíthatta el. Ebből már azt is sejthetjük, hogy a reggeli magazinműsorok idején érkezett.

De a szív egyben maradt. Érthető, hiszen mi más is állhatott volna ellen a földi irracionalitásnak...

musee-kunsthaus-graznaturelle-a-graz-autriche-des-architectes-peter-cook-et-colin.jpg

A képen nyolc artéria, és nyolc véna csatlakozását figyelhetjük meg. Mivel az első vérkör biztosan a testet szolgálta, a további hét maradt a független agyak vérellátására. Ha a hétből csupán öt foglalkozott a szexszel, akkor már érthető, hogy a faj miként vitte ilyen sokra.

Szóval, ez van Grazban. Ja, és még egy csomó izgalmas családi látnivaló is:

  • mesevonat, alagútrendszer és hiperlift a várhegy gyomrában
  • százhúsz éves sikló, fel a várhoz
  • high-tech sziget a Mura-folyón, különleges mászókával
  • a világ legnagyobb, lenyűgöző középkori fegyverraktára

Ám mielőtt elmerülnénk Graz titokzatosságaiban, nézzük meg, hogy honnan is érkeztünk. A három kisfiunkkal végigmulatott egyhetes karintiai nyaralásból gurultunk hazafelé, Stájerországon keresztül.

Tudjátok-e, hogy miért nem számít nemzettragédiának a Monarchia 1918-as felbomlása az osztrákok számára? Hiszen a 12 milliós német nyelvű lakosságból csupán 6,5 maradt az új határokon belül, és több mint 5 millió ember vált idegen ország kissebségévé.

Íme a megoldás: nincs ausztriai nemzet, és soha nem is volt. Vannak osztrákok északon, azután stájerek, karintiaiak, salzkammergutiak, tiroliak, stb. Az ő történelmi országaik mind megmaradtak, és jelenleg szövetségi államba tömörülnek. Ebből a nézőpontból nekik csak Dél-Tirol elvesztése volt fájó, Burgenland meg egyenesen ajándék.

Tehát. Jönni kell hazafelé, mert már aggasztóan csökken a magyar GDP az egyhetes távollétünk miatt. De nem, nem adjuk olyan könnyen a szabadságot! Keresünk még programokat az utolsó napra is. Ez pediglen a Graz városa, és előtte még az onnan húsz kilométerre eső Stübing, a csodálatos skanzennel (Österreichisches Freilichtmuseum).

A létesítmény az egyike Európa tíz legnagyobb skanzenjének. Az első 1867-ben létesült Norvégiában, de az igazi mintapéda a svédországi Skansenben nyílt meg 1891-ben. Hohó, innen a magyar elnevezés.

Sokat nem írnék az építészeti és néprajzi csodálatosságokról, mert egy előző bejegyzésemben hosszasan taglaltam már a karintiai Maria Saal Skanzen látnivalóit. Inkább lássátok a képeket az itteniről.

img_6465_1280x853.jpg

A legrégebbi hatalmas faházak bizony az 1400-as években épültek. Egyetlen dologban ismételném meg csak a régebbi cikkemet, a kéménytelenség magyarázatában.

img_6435_1280x853.jpg

A kémény ezekben a tanyaházakban ismeretlen fogalom volt száz évvel ezelőttig. Az égéstermék teljesen belepte a szobák mennyezetét, és csak rettenetes bolyongás után, az ajtók fölé vágott réseken távozhatott a szabadba. 

De vajon miért nyelték élethossziglan az otromba füstöt? Hiszen a kéményes kandalló komfortját már a Római Birodalomban is széles körben élvezték. Nos, én csakis a spórolásra gondolhatok. A kandalló ugyanis csupán egyetlen helyiséget fűt, és a meleg nagy része a kéményen át távozik, tehát észvesztően zabálja a fát. Ez nyilván elszomorít bárkit, aki a két kezével vágja és cipeli a tüzelőjét.

A kemence már hatékonyabb, sok hőt eltárol a tűz kialvását követő órákra is, de ebből még mindig majdnem minden szobába kellene egy.

Ezzel szemben a nyílt tüzű házi erőmű, a maga szétterülő füstjével felmelegíti a teljes mennyezetet - becslésem szerint akár 50-60 fokosra. És máris rendelkezésre áll egy száz négyzetméter felületű radiátor a földszinten, és ugyanennyi padlófűtés az emeleten, ahol amúgy semmilyen más kályhaféleség nincs. Így már egész jó ötletnek tűnik tábortüzet rakni otthon a konyha közepén, nemde? Az egész délelőttnyi főzőcskézés után másnap reggelig gondolni sem kell a fűtésre, és van idő újraéleszteni a konyhai személyzetet.

img_6456_1280x853.jpg

A gyerekek eleinte azt nyafogták, hogy ők már pont elegendő skanzenben jártak röpke életük során, de azután csak beszivárogtak a legtöbb házba. Az autentikus vegyesboltnál pedig egészen a pultig szivárogtak, fejenként negyedkiló gumicukrot akvirálni.

És a pisztrángos tó partján sikerült egy egész órát elszöszmötölniük, amíg mi Judittal nyugiban bejárhattuk a tiroli tájegységet.

img_6459_1280x853.jpg

img_6460_1280x853.jpg

img_6464_1280x853.jpg

img_6467_1280x853.jpg

A szendvicsebédet már Graz romantikus óvárosában, a János főherceg szökőkút lépcsőjére telepedve fogyasztottuk.

img_6478_1280x853.jpg

img_6479_1280x853.jpg

Szükség is van az energiára, mert a Várhegy bővelkedik a gyerekeket pezsdítő poénokban. Számtalan módon aknázzák ki ugyanis a második világháború során a hegy gyomába vájt,  6,3 km hosszú folyosórendszert.

p_graz5.jpg

schlossberglift-entrance-to-elevator-and-public-restroom-wc-facilty-on-schlossbergplatz-square.JPG

Először is, itt a Mesevasút (Märchenbahn). Azt hinnéd, hogy csak a legkisebbek számára vonzó a 35 perces mélységi kanyargás, de nem. Bármely korosztály itt visong a setétségben.

6672597629_4aa3739be8_b.jpg6672597601_08fd2815aa_b.jpg

A vágány végénél ott sejlik a hegytetőre repítő, átható kék fényeket árasztó futurisztikus lift.

wp_001296.jpglift-im-berg.jpgwp_001294.jpg

Az alagútrendszer 20 bejárata közül egyelőre csak néhányat használhat a nagyközönség, de ez is elég komoly bolyongásra ad lehetőséget. Alig akaródzott visszatérnünk a kinti 35 fokos hőségbe.

wp_001288.jpg

4864213374_d45f945bc6.jpg

És amikor azt hiszed, hogy mindent láttál, akkor kiderül, hogy van még egy eszméletlenül menő rendezvénycsarnok is (Dom im Berg).

02-ramsbolcorvinobilgen_053_kopie.jpg

A lift vonzerejével komoly versenyben van a vár elérésére az 1894-ben épült sikló (Schloßbergbahn).

schlossberg-bahn-4b38f.jpeg

l_025.jpgFentről remek rálátás nyílik a bevezetőmben UFO-kardiológiai jelenségnek titulált épületre, amely valójában a Műcsarnok (Kunsthaus).

l_027.jpgA középkori vár a Guinness Rekordok Könyve szerint a valaha állt legerősebb erődítmény volt. Ez így elég badarul hangzik, de tény, hogy soha senki nem tudta elfoglalni.

Paradox módon mégis ennek köszönhette a vesztét. Napóleon ugyanis fájó tüskeként hordozta az itteni hadikudarca emlékét, és ezért az Ausztriát térdrekényszerítő Schönbrunn-i békeszerződésbe belefoglaltatta a vár lerombolását. Így 1809-ben sajnos az egész a levegőbe repült, kivéve a ma is látható óratornyot és harangtornyot, amelyeket a grazi polgárok jó pénzért megváltottak. A katasztrófasújtotta romos hegytetőt 1839-ben kezdték el parkosítani.

l_028.jpg

Még letekintünk a mesterséges Muraszigetre, és azután oda is lejtőzünk felfedezni.
l_026.jpg
Az űrbázis jellegű építmény részben gyaloghíd, részben kávéház, előadóhely és játszótér. Utóbbi funkcióját a dupla üvegboltozat közé szőtt pókháló adja. Nézd csak, ott szalad egy egyedi felhasználó!
l_014.jpg
l_013.jpg
img_6474_1280x853.jpg
A szülők akár a kávézóból is nyakmerevedésig kontrollálhatják az ifjak motorikus fejlődését. De áthúzódva a másik oldalra, az óvárosra pillanthatunk, ha az a vonzóbb látvány.
wp_001287.jpg
img_6469_1280x853.jpg
l_011.jpg
img_6470_1280x853.jpg
Na jól van, menjünk már, csak beugrom pisilni, rikkantottam, nem is sejtvén, hogy a teljes döbbenet még csak most következik. Benyitottam. És azzal a lendülettel majdnem hanyatt is estem, mert a megpillantott hiperűrvécé mintha a gravitációt is eliminálta volna körülöttem (az pedig nem annyira jó szitu ebben az iparágban). 
A budipapíron kívül minden rozsdamentes acélból van, az univerzum végtelenségéig felpolírozva. Eszméletlen! Az ijedtség és az eufória összevegyült érzésével távoztam a helyiségből, hogy azután kissé lenyugodva, vezetett túrára invitáljam ide a családot.
img_6476_853x1280.jpg
Ezek után én már csak egy kis múltbarévedésre vágytam. Irány tehát a Landeszeughaus, alias arsenal (fegyverraktár).
A város az 1600-as évek közepén joggal gondolhatta azt, hogy a mindent felülmúló fegyverkezés az egyetlen válasz a katasztrofális nemzetközi politikára. Hiszen már 30 éve benne voltak a Harmincéves Háborúban (csak épp azt nem tudták, hogy mindjárt vége lesz), és a török fenyegetés is állandó volt (a szultánnal mindig szövetséges kurucoknak köszönhetően). 
És Graz polgársága felül is múlt mindent! Három emeleten 32 000 gyilkos eszköz állt készenlétben a lakosság felfegyverzésére!

img_6482_1280x853.jpg

Ezek idelent mind puskák. Ameddig a szem ellát. És azután lándzsák:

img_6490_1280x853.jpg

img_6481_1280x853.jpg

slider_lzh_1160x528_waffen.jpg

Az épület amúgy egy hatalmas téglatest, bármiféle toldalék nélkül. Kőfalakkal, irtózatosan masszív fafödémekkel és falépcsőkkel. Láthatóan nem esett át komolyabb beavatkozáson az elmúlt 370 évben.

A graziak által várt hatalmas ostromok elmaradtak, a fegyverek elavultak, és így a fegyverraktár lényegében elvolt magában, amíg múzeum nem lett.

De ne irigyeljük őket ezért. Mi sem szeretnénk egy új atomerőművet építeni csak azért, hogy a sohasemvolt működése után majd múzeumként mutogassák.

A fegyverraktár ablakából nyíló kilátással búcsúztunk Graztól.

img_6494_1280x853.jpg

Linkek:

Österreichisches Freilichtmuseug Stübing 

Grazer Märchenbahn

Dom im Berg

Schloßbergbahn

Landeszeughaus

Kunsthaus Graz

Murinsel

Szólj hozzá

Karintia Graz Karawanken-Saualpe Stübing Österreichisches Freilichtmuseum Märchenbahn Schloßbergbahn Landeszeughaus Kunsthaus Graz Murinsel Ausztria2