2017. dec 12.

Borospincék megnyugtató, hosszú sora

írta: hegyIVÁNdorló
Borospincék megnyugtató, hosszú sora

Fertő-tavi biciklitúra / 2. nap

Ezen a napon ismét a podersdorfi kempingből indulunk, hogy észak felé átkerüljünk a tó nyugati partjára, a Lajta-hegység lábánál fekvő bortermelő falvakhoz.

kellergasse.jpg

A bicikliút első 10 km-e háborítatlan természeti tájon visz keresztül, nyugalmával megalapozva az egész nap jó hangulatát. Aki teheti, ne hagyja ki Weidenben a helyi specialitást, a Steckerlfisch, azaz sült hal (általában makréla) bekebelezését, amelyhez az itteni pincék borait szolgálják fel. A falu ezen kívül még az alábbi képen látható kikötőjéről és nyaralótelepéről híres.

weiden.jpg stecklerfish.jpg

Innen csupán pár km-re van a tó "fővárosa" Neusiedl am See. Ide zúdul a Bécsből érkező strandpokrócos tömeg zöme, amelynek a nagyja le is csapódik a helyi éttermek, bárok és panziók kényelmet nyújtó fedélzetén. Ennek köszönhetően a tó többi kis faluja abszolút nyugis. De aki a menő, trendi helyeket kedveli, annak ez a város való, különösen a vízparti rész.

molewest3_ntg-mike_ranz.jpegneusiedler-night.jpg

Ám a természetjárók is megtalálják a számításukat. Kedvelt kirándulóhely a közeli Kálvária-hegy, ahol - most tessék megkapaszkodni - áthalad az El Camino zarándokútvonal. Legalábbis annak burgenlandi kistestvére. Mindenesetre mókás, hogy az útjelző táblákon ugyanazt a kagylót, Szent Jakab jelképét láthatjuk, mint Spanyolországban.

neusiedl_kalvarienberg_2.JPGheader2.jpg

 A városnak még egy további erénye említendő: rossz idő esetén itt van a környék egyetlen meleg vizes fürdője, remek csúszdával a gyerekek számára. És a tó összes strandjára jellemző örökké dús, ápolt, zöld fűvel, hibátlan tisztasággal, bőséges területtel, és mindig több nyugággyal, mint ahány vendég van.

hallenbad.jpeg

Az előző bejegyzésben már felsoroltam az osztrák oldal előnyeit, de most hadd álljak elő még egy óriási adu ásszal. Ez a fürdő ingyenes. Ahogy a régió mind a tizenhét fürdője és strandja. Valamint a múzeumok, a kastélyok, a tömegközlekedés, városi- és nemzeti parki vezetett túrák, szélerőműpark és sörkóstoló. Hogyan lehetséges mindez?

A megoldás a Neusiedler See Card turistakártya, amely 700 szálláshelyhez, közöttük az összes kempinghez jár. A fenti ingyenes kínálaton kívül még egy csomó dolog kedvezményes vele, hogy mást ne mondjak, a hajók és a biciklis kompok féláron vehetők igénybe.

No, de tekerjünk is tovább. A következő megálló Jois - számos híres borászatával, majd pedig Winden, és azon belül is a tó egyik leghangulatosabb pincesora. A délidőre való tekintettel minden terasz iszogató-falatozó kerékpárosokkal van telve.

img_3586_1280x853.jpg

A művészetkedvelőknek még Wander Bertoni szoborparkja ajánlható itt. A finom ebéd után kisvártatva Breitenbrunnba érünk. Itt már alakul a délnek haladva egyre erősödő középkori hangulat.

A házak is szépek, de a falu büszkesége a 32 méter magas Török-torony amely a 17. század második felében épült. A Pozsonyból Bécsbe való emigrálása során egy kicsit a Szent Koronát is őrizték benne 1681-ben. Az 1600-as évek zűrzavaros politikai helyzetét mi sem jellemzi jobban, mint a koronának Mózes vándortáborát megszégyenítő barangolása: Bécs - Prága - Bécs - Pozsony - Zólyom - Ecsed - Kassa - Trencsén - Pozsony - Győr - Pozsony - Bécs - Linz - Passau - Pozsony.

A falut 1683-ban a Bécs ellen vonuló törökök akkurátusan felégették. (Janicsáriskolai órarend: díszlépés, éleslövészet, felégetés, osztályfőnöki) 

Egyébként az nem igaz, hogy a magyarok mindig pechesek voltak a történelemben. Ha a deflálódó Oszmán Birodalom beképzelt szultánja nem hiszi azt, hogy a Thököly-felkeléstől legyengültek a Habsburgok, akkor nem indul el Bécs ellen (csapataiban 4000 szép szál magyar legénnyel, és az akkor még haveri román bajtársakkal). Ez esetben viszont nem kapja fel a vizet a szintén beképzelt I. Lipót, és nem gyűjt (értsd: fizet) európai sereget a visszavágóra. Így viszont, úgymond felszabadultunk, kábé olyformán, mint negyvenötben.

Azért mégis jobb volt ez így, hiszen Európa ezután elmerült az örökösödési háborúkban, a napóleoni háborúkban és a forradalmakban. Simán kinézett volna nekünk még 200 év keleti uralom, mint a bolgároknak, ha a két hepciás arc nem kap akkor hajba.

A falu amúgy népszerű volt a Bécs ellen hiába törtető hadvezérek köreiben. Az akkor még nem létező toronnyal szembeni vendéglő épületében szállt meg Bethlen Gábor erdélyi fejedelem is 1619-ben, a bécsi hadjárata során (ami egyébként óriási szám is lehetett volna).

A torony aljában később börtön volt, ma aprócska múzeumot csodálhatunk meg, és itt látható Burgenland legrégibb toronyórája.

img_3605_1280x853.jpg

img_3606_853x1280.jpg

img_3607_1280x853.jpg

Breitenbrunn még remek tavi stranddal és kempinggel is rendelkezik, de mi csak pedálozzunk tovább Purbachba.

A város leglátványosabb műemléke a 17. századi városfal, amely szinte teljesen körülveszi a régi belvárost. Három kapuja van: északon a Török-, keleten a Brucki- és nyugaton a Ruszti-kapu. A Török-kapu volt a legerősebb, az ötvenes években azonban a szomszédos hotel építése közben egy része elpusztult. A Brucki-kaputól keletre még a bástyák is épségben vannak. A Török-kaputól délre lévő háromszögletű bástyát beépítették.

A történelmi pincenegyed itt is varázslatos.

img_3589_1280x853.jpg

purbach.jpg

purbach-am-see-1-o.jpg

purbach_pincesor_2_1527346_8391.jpg

A túránk végállomása Donnerskirchen. Klassz a templom, de mi tagadás, itt is a pincesor a legvonzóbb. 

img_3611_1280x853.jpg

img_3594_1280x853.jpg

img_3599_1280x853.jpg

img_3609_1280x853.jpg

A mi mai túránk a vizet tőgyölő, szőlőszőrű kecskénél ért véget. Visszafelé lehet a pazar kilátást adó, a dombok oldalában hullámzó Kirschblütenradweg bicikliúton visszamenni, és kellemeset rövidíteni a Breinternbrunn - Podersdorf viszonylatú biciklis komppal.

Végezetül pár szó a kétzsinóros sárkányeregetésről. Hogy is magyarázzam el annak, aki még nem próbálta?

Képzeljétek el, hogy van egy Xbox Kinect, az a berendezés, amely felveszi a szőnyegen ugrándozó gyerekeket, és rámontírozza őket a képernyőn zajló kalandokra, a mozgásukkal befolyásolva a történteket. Teniszmeccset, vízesésen tutajozást, háromnapos sakkpartit, ősrobbanást, bármit, a kiskorúak habitusától és pénztárcájától függően.

Körülbelül ennek az offline változata az, amikor a Fertő-tó szélorkánjában fellöksz a levegőbe egy sárkányt, de előtte a két zsinórjának a végét erősen a gyermek kezeire kötözöd. Afféle analóg Playstation. Két alapmódban működik: a nyugati-parton a víz felett repül a sárkány (fotók lent), a keletin viszont a gyerek repül ott (videó még lentebb). Andris 10 évesen már egészen mesteri, de van erről egy felnőttekre vonatkozó kedvhűtő szlogen: Bármiben érzed azt hogy jó vagy, egyből kiderül, hogy egy 3 éves ázsiai kisgyerek jobb nálad.
img_3431_1280x853.jpg

img_3434_1280x853.jpg

Itt jártunk:

kepkivagas_1.JPG

Linkek:

Weiden am see

Steckerlfisch

Neusiedl am See Hallenbad

A burgenlandi El Camino azaz Szent Jakab útja

Neusiedler See Card

Jois

Winden

Wander Bertoni szoborpark

Breiterbrunn

Purbach

Donnerskirchen

Szólj hozzá

Fertő-tó Neusiedel See Nationalpark Neusiedler See - Seewinkel Neusiedel am See Ausztria2