2019. már 07.

Szabadulás a szülőlyukból - a Frauenluckensteig megmászása

írta: hegyIVÁNdorló
Szabadulás a szülőlyukból - a Frauenluckensteig megmászása

Hohe Wand és Wienerwald - klettersteig túrák (2. nap)

Az előző napon a gyerekek sikeresen teljesítették életük első viaferráta útját. (Itt olvashatsz a Mödlinger Steigről). Ezért minden okunk megvolt a bizakodásra, hogy a nyaralás további napjain sorra vehetjük a Hohe Wand könyebb mászásait is.

6.jpg

Pernitz idilli, és mindig töküres kempingjében rendeztük be alaptáborunkat. Ez ugyan 25 km autókázásra van a sziklafalaktól, de bőven megéri. 

img_0909_1.jpg

A Camping Kohlhofmühl semmiben sem hasonlít Bombay külvárosaira. A sátrunkat pszcihológushoz kellett vinni a túra után, hogy az elidegenedést leküzdve, újra más ponyvások közé merjen vegyülni.

A délelőtti programunk a Frauenluckensteig volt. Ez szabad fordításban szülőlyuk-utat jelent, de szívesen várom németes olvasóim egyéb megfejtéseit is. Ám könyörgöm: ne a feminim altesti tájegység megannyi szinonímájával bombázzanak. Csakrahívő hobbianatómusok meg pláne kíméljenek.

Az elnevezés amúgy evidens. Hiszen a rövid mászóút leglényege egy 15 m magas barlangi kürtő, amely egyeseket felajz, míg mások újjászületésként élik meg a pillanatot, amikor végre kijutnak belőle.

A Stollhof közeléből a hegytetőre vezető Hohe-Wand-Srasse hajtűkanyarjában lévő parkolótól indultunk; a Völlerinsteig irányába. Jobbra fent nem egy elveszített colstok kandikál ki, hanem a cél; egy merész kilátó.

img_0913.jpg

img_0919_1280x908.jpg

A Hohe Wand könnyebb útjainak a többsége - ahogyan ez is - a következőkből áll: Bemelegítésként egy hosszabb, akár órányi erdei kaptatás örvendeztet (valamiféle kacskaringós törmelékösvényen), amit egy rövidke sziklamászás koronáz meg.

Persze a mászókalauz olvasgatásakor az ember könnyen átsiklik a "megközelítés" című fejezeten, de a helyszínen, a 35 fokos kánikulában  már egyáltalán nem siklik. Cammog, vonszolódik. A gyerekek szerencsére olyan fanatizált állapotban voltak, hogy lényegében észre sem vették, mennyit is kell jattolniuk a sziklafal aljáig.

img_0916_853x1280.jpg

img_0918.jpg

Egészen addig kell a Völlerinsteigen menni, ahol már azt hiszed, hogy régen elhagytad az elágazást. Ott egy balra mutató kék felirat jelzi a lecsatlakozást. A kisebb bozótosból oly váratlanul bukkantunk elő - a sziklafal előterébe - akárcsak Robin Hood a sherwoodi erdőből.

Hatalmas meglepetésünkre viszont nem egy kifosztanivaló hintót találtunk ott, hanem egy kifejlett, kőszáli kecskebak heverészett - pontosan a klettersteig beszállását jelző kék nyíl alatt. Sebaj, hát süket szegény, gondoltuk. Majd ha meglát minket, elszalad. De nem, kábé annyi hatással voltunk rá, mint filozófiaprofesszorra a nemzeti konzultáció. 

Akkor legyünk még zajosabbak! - gondoltuk. Vagy rondák. Vagy büdösek..., vagy valami. Tiszta erőből büdösödtünk, de az sem segített.

img_0924_928x1280.jpg

img_0927_853x1280.jpg

"Óvatosan! Ez egy kecskebőrbe bújt, gyerekevő osztrák politikus!" - hangoztatták a fiaink, akiknél a fantázia sosem hiánycikk, és a felnőttvilág bizarr áthangszerelése zagyva elméik fő elfoglaltságának számít. A bájos tündérmesék szerete viszont annál kevésbé.

Horrorra áhítozó alsótagozatosok taszigáltak engem, - testem fedezékéből - mind közelebb a megtermett patáshoz. A legidősebb azért megkérdezte, hogy van-e életbiztosításom, és hogy kinek a nevére szól.

Misszionárust elkergetni vágyó, üvöltöző bennszülöttként ugráltam végül, - négy méternyire a kérődzőtől - mire az hajlandó volt komótosan felkecmeregni, és elslattyogni. Huh... Azóta kiderült, hogy más túrázók esetenként 3-4 ilyen veszedelmes vadállattal küzdenek meg itt; valószínűleg ez a bevett hűsölőhelyük.

Végre miénk a fal! Megkezdtük a felkapaszkodást a barlangi kürtő aljához. 

img_0932.jpg

img_0933_853x1280.jpg

 A falacska látványos, de könnyűimg_0935.jpg

Nem nagy ügy az egészimg_0942.jpg

 Kényelmes pihenőhely vár minket a barlang aljában.

img_0937.jpg

Boldog, aki odaér.

img_0944_1280x1010.jpg

Irány a létra. Szobafestők, tűzoltók és janicsárok előnyben!img_0941.jpgimg_0940_1280x1075.jpg

Egy ősi barlangrendszer maradékában járunk. A jobb oldalon rommákopott cseppkőfüggönyök torzója szomorkodik.

img_0945.jpg

Egy megkomolyodott résztvevő

A létra mellett egyébként nem fut drótkötél, ezért ezen a túrán különösen érdemes egy biztosítókötelet vinni a gyerekek számára. Ennek hiányában az lehet az alternatív megoldás, ha a karabinereiket folyamatosan akasztgatják fokról-fokra, egyre feljebb (mármint szó szerint). Bár én azt hiszem, ez utóbbi módszer - a maga szakadozott higanymozgásával, és a vasainkra koncentrálódó figyelmünkkel - sokat vesz le a természeti képződmény megfigyelésének élvezetéből. Kábé mindent levesz.

A létra csúcsától csupán pár méternyi mászás a kürtő teteje, amely egyben a mászóút végét is jelenti. Ám az óvatosságunk maradjon lankadatlan, hiszen továbbra sincs biztosító sodrony, csak ósdi, ám robosztus vaskampók állnak rendelkezésre a karabinereink számára.

Mindez egy 2 évvel későbbi ismétlőtúrán készült filmen is megtekinthető:

A fennsík szélét rövid sétával érjük el, miközben megnyílik a kilátás a végcél, a Skywalk kilátó irányába.

img_0948_1280x1125_1.jpg

Odafent minden gyönyörű. A tágasság, a rét, a gyakorlott siklóernyősök profizmusa, a kezdők látványos tragédiával kecsegtető esetlensége, szóval elragadó.

img_0953.jpg

img_0968_1280x947.jpg

A csúcscsoki juttatásának intézménye talán egyidős vívmány a nyolcórás munkaidő kiharcolásával. Mi áttértünk a gumicukorra. Azon belül is a műfaj legvisszataszítóbb vadhajtására, a gumihernyóra. Egyeseknek éppen ez a legvonzóbb.

img_0957.jpg

Osztozkodás a faasztalon. A tetemek szerencsére már alig mozognak.

img_0966.jpg

Lefelé a Völlerinsteig az egyértelmű irány. A legnagyobb veszély a seggreesés, de mi megnyugvással konstatáltuk, hogy a fiúk precízen akasztgatnak, ahová csak lehet (még a kempingben is este, a vécéláncra). Kialakult a rutin. Ebben az esetben még az sem baj, ha mindez kényszerbetegséggé torzul.

img_0971.jpg

Dél körül értünk vissza a parkolóba szedvicsebédelni. A további terv a fennsík bebarangolása volt. Ehhez először is felautóztunk a varázslatos szerpentinen, hogy az út végénél leljük meg a főbb látnivalókat.

kepkivagas_20.JPG

alpin_und_heimatmuseum.JPG

Hegymászó múzeum és hegyiélet tájház (Alpin und Heimatmuseum)

img_0990.jpg

A római sír beható tanulmányozása

Szarvasok a vadasparkban, többféle márka

img_0975_1280x934.jpg

Romantikus labirintus enyhe esőben

img_0989_1280x956.jpg

Klettersteig levezető játszótér

79ff17271fb90d76_747ed863458fc741_2x.jpg

Kilátó a javából

Hohe-Wand-Srasse 1932-ben épült, és hétvégenként fizetős (2 EUR). Olyankor beszedik a természeti park belépődíját is (1.80 EUR), de egyébként a látnivalóknál lehet 1-1 eurót a becsületkasszákba dobálni.

Rögtön az út elejénél van egy kis hegymászókemping, amely szintén becsületkasszás, és a WC az egyetlen komfortelem. Vasárnap reggel néha megjelenik egy bácsi, őnála kell fizetni azoknak, akik előzékenyen eléje járulnak.

Magyar viszonylatban viszont meghökkentő, hogy egyéb esetekre ki van helyezve egy számlatömb, amelyből ki-ki téphet magának egy szabadon kitöltött lapot. Például a menedzser, aki ide szervezte a céges csapatépítést, és szeretné bekönyvelni a költségeit.

150501-hohewand-vkub-013.jpg

A napkollektoros zuhanyzó az indián tipiben üzemel. Ajtaja egy szál se, de a nyílása a hegy felé néz, így akaratlanul csak a tehenek habzsolhatják habos testünk látványát. Akarattal persze bárki, akinek már ruhában is megtetszettünk.

zeltplatz-hohe-wand-blick-camp.jpeg

A WC előtti kis komód a recepció

Itt jártunk:

2019-03-06_12h47_58.png

2019-03-06_12h42_34.png

2019-03-06_12h47_05.png

Linkek:

Frauenluckensteig

Völlerinsteig

Alpinmúzeum és hegyi tájház

Skywalk, állatkert és kilátó

Szólj hozzá

kemping klettersteig Via ferrata Skywalk Hohe Wand és Wienerwald Pernitz Frauenluckensteig Völlerinsteig Alpin und Heimatmuseum Camping Kohlhofmühl Ausztria2