2017. dec 27.

Záróakkord

írta: hegyIVÁNdorló
Záróakkord

Fertő-tavi biciklitúra / praktikus útitanácsok

Fertő-tó környékén tett családi kerékpáros túráinkat az előző bejegyzésekben mazsoláztam végig.  A hat  kis esszé egy-egy, reggeltől délutánig kényelmesen teljesíthető útvonalat, és hozzá tartozó programokat mutat be; a nagy víz körül, a Fertőzug szikes tóvidékén és a Lajta-hegység lankáin. Hetedikként pedig a tótól kicsit messzebb (5-30 km-re) eső szórványlehetőségekről meséltem.

pdrsdrf-leuchtturm-3-web.jpg

Búcsúzóul a saját túrátok megszervezéséhez szeretnék hasznos információkat rátok bízni.

Szállás

Kempingek:

Rust és Breitennbrunn: E két helyen strandokkal egybekelt vízparti kemping van. A falvakból a nádason át vezet hozzájuk uszkve két kilométeres út. A kijelölt sátorozóhelyek elég szűkösek, ezért zsúfoltak szoktak lenni. Ám a zeltplatz-on kívüli rész (maga a strand) reggel és este egy tök üres, álomszép park. Mennyei békesség a reggelihez.

img_3421_1280x853.jpg

img_3423_1280x853.jpg

img_3425_1280x853.jpg

Podersdorf: Szintén egy vízparti-strandos változat. Ez a faluban van, és helybővében, de épp ezért elég népszerű, így itt a bécsi gimnazisták esetenként hajnalig visonganak.

n_010_1280x960.jpg

n_122_1280x960.jpg

n_121_1280x960.jpg

n_025_1280x960.jpg

Zicksee: Ez egy kis tó partján van. Na, vajon melyikén?

Purbach, Oggau, Freuenkirchen: Emitt pedig pöpec kis falusi kempingek vannak víziszonyosoknak.

Panziók, apartmanok: Rengeteg a kiadó magánszállás. A legpraktikusabb a Neusiedler See Card jótékonysági szövetségébe tömörült 760 szálláshely egyikét választani, hiszen akkor ingyen jutunk hozzá a turistakártyához. Keresgélés és foglalás a kártya honlapján, itt: Szálláshely keresése

Nekünk a zegzugos honlap egy másik megoldása vált be jobban, ahol legördülő menüből a kinézett falu összes szállását végigböngészheted kinézésre: kattints ide

Volt olyan, hogy nem is egy konkrét időponthoz kerestünk szállást, hanem a kinézett álomlakhoz szabad időpontot.

Valamennyi falu nagyon nyugodt és kellemes, a leghangulatosabbak: Rust, Mörbisch, Purbach és Donnerskirchen. Fiatalos esti pörgést Podersdorfban és Neusiedel am See-ben lelhetünk.

A legjobban akkor járunk, ha egy borosgazda házába vackolódunk be, mert jutányosan kaphatunk a finom boraiból, nekem a Zöldveltelíni a kedvencem. Mi többször csöppentünk olyan áldásos gasthausba, ahol szabad bejárásunk volt az önkiszolgáló pincébe. Ott azután egész héten kedvünkre válogathattunk, egy kockás füzetbe írogatva a fogyasztást, amelyet végén a szállással együtt fizettünk ki.

img_5954_1280x853.jpg

img_5956_1280x853.jpg

img_0465_1280x853.jpg

Turistakártya

A fent említett Neusiedler See Card birtokában ingyen van az összes strand és medencés élményfürdő, a múzeumok, a helyi közlekedés, kastélyok és vezetett városnézések valamint a fizetős autóparkolók. És még egy rakás dolog kedvezményes vele.

Ide kattintva letölthető a katalógus, de adnak a kártyához is a helyszínen. A honlap elég béna, de azért lássátok: Neusiedler See Card 

neusiedler_see_card.jpg

Étkezés

Ausztriában nem bánnak túl szofisztikáltan az árakkal. Az a wiener schnitzel, ami 12 euróba kerül a gasthofban, vagy a falucska főterének - a hazai viszonyokhoz képest luxusnak tűnő - éttermében, avagy a borozóban; az mondjuk 11 euró a strandfürdő bárnak nevezett mezítlábas menzáján. Szóval nehéz olcsón megúszni a családi falást.

img_3586_1280x853.jpg

picture-oester0034.jpg

Kínai büfés, török giroszos és balkáni pék nincs, ehhez nyilván túl nagy a kontraszt a bevándorlók és a befogadó ország között. Ha emigrálnék Svájcba, akkor én is bankár szeretnék lenni (minimum portási beosztásban), és nem büdöslángosos bódét nyitnék. A Budapestre érkező egzotikumok viszont a jelek szerint az utca koszához, és az emberek öltözékéhez igazodva, asszimilálhatónak tartják gyomorterhelő készítményeiket.

Hamburger és hotdog azért elérhető a tavi strandok kioszkjaiban.

Mivel mi örökké a legforróbb nyárban biciklizünk arrafelé, az étrendünket is ehhez igazítottuk. Kiadós reggeli valami lomb alatt a hűvösben, és csak gyümölcsöt, kiflit, sajtot vittünk magunkkal egész napra.

Az útba eső boltok viszont eleve betervezett frissítési pontként funkcionáltak. Behűtött üdítő, radler, tej, joghurt, ilyesmi. Azután este főztünk a szálláson.

Térkép és útleírás

Papíralapú biciklistérképeket minden falu turistairodájában és minden turistacélponton ingyen osztogatnak. Elektronikus változatukat töltsd le innen: Radwegkarte vagy innen: Radkarte

Térkép nélkül is könnyű tájékozódni egyébként, hiszen az utak jelölése és kitáblázása elsőrangú. Úgy általában is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni a körülményekről. A kerékpárutak túlnyomó része egy hibátlan aszfaltozású, 4 méter széles, autóforgalomtól elzárt gazdasági út. Úgy kell elképzelni, mintha nálunk az egész Alföld összes földútja le lenne aszfaltozva, és a napi egy traktoron kívül csak a biciklisek bolyonghatnának rajtuk.

Burgenland összes biciklistérképe itt található

Nagy örömünkre létezik egy kitűnő minőségű magyar honlap, amely a blogomban szereplő szinte valamennyi útvonalról kimerítő részletességű leírást közöl. A hozzá tartozó térkép interaktív, szép rajzolatú és kiválóan áttekinthető, valamint GPS-re letölthető. Minden elismerésem a készítőknek!

Ide kattintva lehet ámuldozni és tervezgetni. JÓ TÚRÁT MINDENKINEK!

Januártól újabb cikksorozatba kezdek, ezúttal Karintia ezernyi élményéről, az aranymosástól a hegyitúrákon át a pancsolásokig. Az önmagában is ínycsiklandó vegyestál még ráadásul fűszerezve lesz élvezetes kultúrával is. Ha kíváncsi vagy minderre, akkor kövesd a blogomat itt vagy a Facebookon!

Szólj hozzá

kilátó sátor kemping Fertő-tó Fertőzug Bicikliút Kerékpárút Illmitz Halbturn kirándulás gyerekekkel Podersdorf Nationalpark Neusiedler See - Seewinkel Neusiedel am See Apetlon Zicksee Gols Neusiedler See Ausztria2