2018. nov 14.

A gorál nép bizony eléggé beintett Hitlernek

írta: hegyIVÁNdorló
A gorál nép bizony eléggé beintett Hitlernek

Szepesség és Magas-Tátra (2. nap)

A második napon a gorálok földjére látogattunk, amely csupán egyórányi kocsikázásra van a kempingünktől. Az alábbiakra vágytunk:

  • Osturna a skanzenfalu, és a gorálok izgalmas tettei
  • A Vörös Kolostor (Červený Kláštor), és a szerzetesek viszontagságai
  • A Dunajec-folyó áttörése a Pieninek mészkőszirtjei között
  • Ólubló vára és skanzenje
  • A Kráterek, amelyek nem vulkánok, hanem majd kiderül hogy micsodák.

pieniny-polsko.jpg

Mindez a lengyel határ alatti lendületes íven helyezkedik el.

Osturna egy 10 km hosszú, egyutcás zsákfalu. A skanzenjéről csupán annyit tudtunk hogy van, mert jelöli a térkép. Háromszor jártuk végig oda-vissza a települést autóval - nagy bőszen kutatva -, mire rájöttünk, hogy hiába keresgélünk bármiféle intézményt; főbejárattal, pénztárral és eukonform mozgássérült WC-vel. 

Maga a falu a skanzen, a hegyvidéki gorál népi építészet 157 védett, és nagyrészt lakott műemlékével.

(Aki összerakja a "háromszort" a "zsákfaluval", és azzal hogy már nem vagyunk ott, az rögtön rájöhet, hogy valahol füllentettem). 

201101161926420_osturnia_03_1.jpg

A gorál egy pásztornép, amely 36 lengyel és 7 szlovák településen él, és a két nyelv keverékét beszéli. Néhányan még ma is a juhokat menedzselik.

siena-international-photo-awards-winners-2018-88-5be00e0d78ced_880.jpg

A nácik Lengyelország megszállása után kitalálták, hogy a gorálok tulajdonképpen egy elszlávosodott germán népcsoport. Gyorsan el is nevezték őket Goralenvolk-nak, és kormányzásukra megalkották a Goralenverein-t. Feltalálták számukra a gorál kvázi-állampolgárságot, amely számos kiváltságot adott nekik, de a hegyi nép nem ette be a maszlagot, de nem ám. Több mint négyötödük, büszke hazafiként az enyhén szólva is hátrányos lengyel személyazonosságot választotta ekkor.

Szintén érdekes gorál epizód a delíriumos önkéntesek sorozása, amikor is a Waffen-SS moslék-részegre itatott kétszáz ifjút, akik így, azon melegében csatlakoztak a haderőhöz, és némi segítséggel vonatra szálltak. Azután, ahogy sorban józanodtak, úgy szökdöstek el, és az SS lublini kiképzőbázisára már csak a tizenkét legittasabb érkezett meg.

A fenti "hálátlanságok" annyira megrázták az atyai szeretettel gyámkodó németeket, hogy el is ment a kedvük az egész gorál témától. Nyugodtan vehetjük úgy, hogy ez volt a Náci Birodalom első komoly veresége.

A következő állomásunk a Vörös Kolostor volt, amely nem csupán a kiindulópontja a Dunajec-szoros túráinak, hanem egy lenyűgöző középkori épületegyüttes is.

Azt hiszem, sokan ismerik a Szlovák-paradicsom egyik emblematikus túracsomópontját, a Klastorisko kolostorromot. Nos, az ott élő karthauzi szerzetesek kaptak itt birtokot egy fióktelep létesítésére 1319-ben, a tirolból ideszármazott Berzeviczy uraságtól. És lám, az itteni kolostor múzeumként még ma is vígan nyomja a talajt, míg az eredeti székhely már 450 éve kihalt és leépült.

sni-mka-obrazovky-2018-02-19-oa15_39_27.jpg

A karthauziaknak ezen a helyen 244, imával teli békés év adatott meg a husziták általi szétkergetésükig. A kolostor ezután 142 évig az itteni urak házfoglaló lelkesedésének függvényében hasznosult csupán. (A karthauziaknak amúgy rengeteg megszűnt kolostora van. A ma élő 335 testvér már nem éppen egy tömegmozgalom.)
cerveny-klastor-500x300.jpg

1705-ben azután a karthauziaknál is némább típusú kamalduli szerzetesek vették birtokukba, akik roppant aktívan gazdálkodtak, és a korabeli tudományokat is művelték. A herbáriumuk 283 féle gyógynövényére alapozva még gyógyszertárat is nyitottak, ami annyira új műfaj volt akkoriban, mint manapság a doppingmentes testépítés. Leghíresebbjük a polihisztor Cyprián barát volt, aki a legenda szerint saját készítésű szárnyaival repkedett a sziklás csúcsokról.

Ám a kamalduliaknak csupán 77 virágzó év adatott meg az általános császári betiltásig. A társaiknak Majkon, a Bakonyban pedig mindössze 12 év. Szegények nagyon mellényúltak az időzítéssel.

Ahogyan mi is, hiszen a gyalogtúránk kezdetére pont megérkezett a menetrendszerinti júniusi melegfront, egy enyhe záporral. Emiatt sem készíthettem el magam az alábbi képet a Dunajec-áttörésről, meg amiatt sem, mert én képtelen vagyok a repülésre (még!). Ám a terület megértéséhez és megszeretéséhez mégis fontos ideillesztenem.

csm_111_20pieniny_20img_1859-upr-pieniny_upr_5599cffd40.jpg

A Dunajec balról jobbra folyik, Szlovákiából Lengyelországba, szóval nem a Dunába, hanem a Visztulába. A gyalogtúra, - amint az a képen látható - az elején igazán látványos, és a végén, a lengyel oldalon. A legkirályabb persze a festői csúcsvidék-túra, nos az végig a polákoknál vezet.

pieniny2.jpg

Fontolgattuk a tutajozást, de három okból vetettük el végül:

  • a turistával halmozott idegenforgalmi tutajok azért nem túl hangulatosak végsősoron
  • előre nem gondoltuk át annyira, de itt felmértük, hogy érdemesebb inkább majd egy egész napot rászánni, úgy hogy a lengyel csúcsokon keresztül túrázunk vissza a kiindulópontra
  • eső-eső-eső (ez önmagában hármat ért)

Az anyagiak ezúttal nem játszottak szerepet, mert a felmerülő 50 euró öt főre nem is sok; bármilyen más szervezett hegyi vagy vadvízi programhoz képest. És lenyűgözően jól meg van oldva a visszajutás. Busz, iránytaxi, bérbicikli; mind pár euróért csupán.

Így a gyalogösvényen bandukoltunk egy bő órát kanyon feléig, ahol a szakadóvá váló esőben a feladásra kényszerültünk. A lenti képem jól mutatja a mellettünk tutajozók feledhetetlen élményeit. Nekünk sajnos csak egy vigasztalan, lucskos és cuppogós kocogás volt az egész visszaút.

img_9987.jpg

Esőnadrágok mindig vannak nálunk. Mindig, amikor nem kellenek. Most például a szálláson játszották azt, hogy kinek hosszabb... (a lába szára). Mi viszont mosogatóronggyá áztunk derékon alul. Sebaj, van pótnadrág a kocsiban a gyerekeknek. Vagy nincs, hoppá, hiszen azok is ott vetélkednek az esőnadrágokkal a faházikóban.

Három félpucér, de legalább száradólábú gyermekkel faroltunk be a túlfűtött kocsival az ólublói hipermarket parkolójába, pótolni a pótolhatatlant. Vagyis vacak eurókért száraz és vadiúj tréningnacikkal kiváltani az elmaradt szülői előgondoskodást.

Ólubló vára viszont bőven feledtette az előző két óra viszontagságait! Ahogy haladunk befelé, úgy egyre varázslatosabb.
img_9991.jpg

img_9996.jpgimg_0068.jpg

Nahát, mivé lesz egy 700 éves homokkő kapukáva, ha nem renoválják sosem!

img_9994.jpg

A korhű kislány szép, de unott. Talán pont attól szép. Izé, a vár is szép.

img_9995.jpg

A lakótorony belső födémei nem kerültek vissza a helyreállítás során, és ez egy lenyűgözően izgalmas teret eredményezett.

img_0042.jpg

img_0049.jpgimg_0047.jpg

img_0039.jpg

A kiállítás egyik része a szokásos középkori életérzést lovagolja meg, úgy mint: serfőző műhely és pálinkafőző készség, valamint fegyverek és egyéb kellékek az italozást követő csetepatékhoz.

Másrészt, nagyon idényes a néprajzi tárlat, ahol nem tudtunk ellenállni a fejfedők variálható felpróbálásának. Infantilis módon röhögtünk egymáson, de azután összeszedtük magunkat a fotózáshoz.

img_0009.jpg

img_0010.jpg

A gyerekek ragaszkodtak egy igazi "sittes" fotóhoz. Itt még nem sejtik, hogy az Európában egyedülállóan szigorú hazai könnyűdrog-törvény révén, nagyobb korukban jó eséllyel válhatnak majd fotómodellé az előzetesben. (Bár inkább ott legyenek, mint az egyedülállóan enyhe pálinkatörvény áldozatai között).

img_0020.jpg

A torony tetejéről vonzó kilátás nyílik a skanzenre. Már csak az avítt csigalépcsőn kellett lecsattognunk, hogy meginduljunk az irányába.

img_0023.jpg

img_0026.jpg

Ti vajon szeretitek-e, ha már úgy tűnik, hogy vége a programnak, de újabb és újabb váratlan érdekességek nyújtják azt végtelenre? Én igen. (Ha mondjuk nincsen éppen epegörcsöm). Nos, itt is ez történt a hátsó várudvaron üldögélő ragadozómadarak fellelésével. Nem epegörcs, hanem endorfinfröccs.

img_0052.jpg

img_0058.jpg

Az olvasóideg pihentetése végett viszont beszúrok ide egy szép filmet, mielőtt rátérnék a skanzenre.

Ha a gyerekenek már herótjuk van az építészeti örökség szemlélésétől, akkor indítsd a falulátogatást bocisimogatással.

img_0085.jpg

De azután jöhet ismét a hardcore kultúrálódás. A képeim beszéljenek helyettem.

img_0092.jpg

img_0103.jpg

img_0104.jpg

img_0108.jpg

img_0110.jpg

Hazafelé már csak egy poén maradt. A saját szemünkkel megnézni azt, amit a leírások alapján nem hittünk el. A Felsőzúgó (Vysné Ruzbachy) falu közepén virító természetes termálmedencét, amely az alakja után kapta a Kratery (kráter) népi elnevezést, noha semmi köze a vulkánossághoz.

img_0115.jpg

img_0117.jpg

Igen, valóban kör alakú, és másfél méter mély, és 24 fokos, és tényleg nem emberkéz formálta ilyenné. És basszus, tényleg egy utcasakon leledzik (bár a faluban nincsenek utcanevek).

Éppúgy szabadon látogatható, mint a Kossuth-tér a parlament előtt. Ja nem, annál szabadabban, mint tegyük fel a Római-part. Oppárdon, lassan az se. Lupa-tó? Hagyjuk, mindegy...

Itt egyszerűen levetkőzöl a járdán kisnadrágra, azután csobbansz.

A faluban összesen négy nagy és néhány kisebb kráter található, de a többi már kiszáradt. Viszont a legnagyobb, a Kaplnkový kráter,  51 × 32 méteres és 4,5 méter mély! A Smerdžonka kráterből meg szén-dioxid szivárog, még szép, hogy úgy nevezik: Halálgödör!

Geológia és hidrológia a tudós érzelmű, ám más szakmát űző olvasóimnak:

Mésztufa, ez a kulcsszó. A háziasszonyok szóhasználatában vízkő.

A mészkőhegységből melegforrás tör elő. (Most ne firtassuk azt hogy miért, csak tör, legyen nekünk elég ennyi.) Annyi oldott meszet tartalmaz, amennyit csak bír. Alacsonyabb hőmérsékleten, avagy kisebb nyomáson viszont nem bír annyit, ez a természet törvénye. Tehát amikor a felszínre lép, és kiterjed, és hűlni kezd, akkor kicsapódik a fölös mész.

(Ahogy kicsapódik a hűtőből kivett sörösüvegre a kánikulai levegőben oldott pára feleslege. Mert az üveg körül egy centi vastagon behűl a lég. A monszunesők mutatják, hogy irtózatos mennyiségű víz bír lenni a levegőben.)

A cseppkövek, a mésztufadombok és az elhanyagolt klotyók viszont azt mutatják, hogy irtózatos mennyiségű mész bír lenni a vízben. És minket most ez érdekel.

A legtöbbször egy lejtőre jut a forrás: Egerszalók, Szalajka-völgy, Pamukkale. Itt viszont egy olyan mélyedés közepén bukkant fel, ahol a kifolyás teljesen egyenletesen, körben történt, és így a "lavór" falai maguktól emelkedtek egyenletesen a mai magasságba.

 Búcsúzóul egy húszperces film, amely mindent elmond Ólublóról.

Itt jártunk:
voroskolostor.JPG

Linkek:

Osturna

Vörös Kolostor

Majki kolostor

Dunajec tutajozás

Egy jó kis tutajoztató csapat

Ólublói vár

Ólublói skanzen

Kráterek

Szólj hozzá

vár túra eső kemping skanzen tutaj Magas-Tátra kirándulás gyerekekkel Szepesség és Magas-Tátra Osturna Ólubló gorál Felsőzúgó Szlovákia2