2019. júl 24.

Piknikezésre csábít a látványos sziklahodály

írta: hegyIVÁNdorló
Piknikezésre csábít a látványos sziklahodály

Hohe Wand és Wienerwald - klettersteig túrák (6. nap)

Ezt még megisszuk, azután maradunk! - szokta mondani kitűnő túratársam, Ádám. Nos igen, vannak olyan remek programok, amelyeket a végtelenségig volna jó folytatni, de sajnos minden elmúlik egyszer. Ennek a csodálatos ausztriai mászótúránknak például ez éppen az utolsó napja.

A délelőtti program a Hanselsteig; egy könnyű és hangulatos kapaszkodás, ahol a táj szépségére nem lehet semmi panasz.

4988432221_1e4f800459_b_1.jpgLoderhof falucskából kell felcsoszogni a fenyvessel benőtt hegylábi törmeléklejtőn a Hohe Wandot övező sziklafalrendszer aljába. Itt egyből a szemünkbe tűnik a Hanselsteig különlegessége, a hatalmas barlangodú.

img_0853_853x1280.jpg

img_0855_1280x911_1.jpg

Kedves kis asztal és pad is színesíti az enteriőrt. Eszményi piknikezőhely. Az esőtől  védett, ám mégis napsütötte, a kilátás pedig pazar.img_0857_1280x715.jpg

img_0862_1280x963.jpg

 A biztosítókötél tulajdonképpen egy korlát is egyben. 

img_0864_853x1280.jpg

Pazar kanyarral fordulunk rá a létrát rejtő hasadékra.

img_0869_853x1280.jpg

img_0872_1280x946.jpg

A létra mellett nincs elhelyezve via ferrata sodrony. Mi kötéllel biztosítottuk a gyerekeket.

img_0874_982x1280.jpg

Az egész út legveszélyesebb pontja az utolsó pár méter a létra tetejétől. Itt sincs sodrony, csupán néhány vaskampó. 

img_0877_1280x853.jpg

Nagyon vicces, és egyben elbűvölő a végső szakasz talaját képező gyökérrengeteg.

Odafent kajáltunk egy jót a tarisznyánkból, majd elcsattogtunk dél felé a műúton, a Leitersteighez. A hevederekbe ágyazott srácok aszfalton bemutatott mozgáskultúrája a testképzavaros hódok szalagavató bálon ellejtett táncához lehetne hasonlatos.

Útközben bekukkanthatunk a Felsenpfad (Sziklaösvény) horganyzott acélba álmodott turistaborzongatójába.

102.jpg

felsenpfad-naturpark-hohe-wand.jpg

A lefelé vezető Leitersteig habkönnyű útvonalán is akasztgattuk a viaferráta kantárat. Látszólag baba a semmi kis ösvény, de értő szemmel megállapítható, hogy marha nagyot eshetnek róla a kiskorúak. (A felnőttek is, csak ők önmagukért felelnek, ráadásul éltek már épp eleget).

img_0896_853x1280.jpg

A körtúra mindenesetre épphogy nevezhető csak via ferratának, bár azt sem mondanám, hogy nem kell hozzá felszerelés, pláne a gyerekek számára. A helyi turisták többsége ugyan nem vesződik az ilyesmivel, de néha sajnos történnek halálos balesetek. Érdemes elolvasni a Mozgásvilág cikkét egy ilyen esetről.

Magam is írtam ebben a témában egy kifejtős bejegyzést, itt olvasható.

A mászást követően visszatértünk pernitzi kempingünkbe, és onnan a Piesting folyó völgyében fekvő szomszéd faluba, Gutensteinbe. Itt elsősorban az Erdőművelési Múzeum (Waldbauernmuseum) érdekelt minket. Nem kell nagy dologra gondolni, de az 1576-ban emelt középkori épület igazán varázslatos. Helységeiben és a szabadtéren roppant érdekesen mutatják be a fafeldolgozás összes fázisát és aspektusát, ráadásul minden megtapogatható a gyermekek számára.

rp2a8887-foto-katrin--vogg-600x400.jpg

phoca_thumb_l_wasserrad2.jpg

Gutenstein várát 1195 és 1220 között emelték, abban az időszakban, amikor a Babemberg őrgrófok nagyon ráéreztek a szentföldi keresztes háborúkban rejlő vagyonrablás ízére. Szóval volt pénzük dögivel arra, hogy teleépítsék a birtokaikat különféle erődítményekkel.

oe30.jpg

A rom meglehetősen romantikus. Történetének a számunkra legérdekesebb epizódja 1457-ben esett meg, amikor a 17 éves V. Habsburg László király foglyul ejtette a 14 éves Hunyadi Mátyást, és ide záratta be, mielőtt Prágába vitette volna. Lám-lám, a tinédzserkori bullying nem is annyira újkeletű disznóság.

Szép elégtétel lehetett harminc évvel később Mátyás királynak Gutenstein elfoglalása, amelyet csak halála után vehettek vissza a Habsburgok. Viszont a török sereg 1529-ben és 1532-ben is sikertelenül ostromolta az erősséget.

A falu további kultúrvívmánya az 1672-ben épült szervitakolostor, amelynek alapítása egy igazán lebilincselő sztori. Történt ugyanis, hogy 1661-ben Gutenstein kovácsának (és egyben piacfelügyelőjének) az álmában megjelent a Marizell-i kegyhely.

Hogy, hogy nem, a megálmodott látomást rövidesen egy környékbeli fán kitűzve találta  a falu népe, kicsiny festmény alakjában. És ezt követően még 15 újabb alkalommal is. Hihetetlen módon, de az emberi kéz bármiféle beavatkozása nélkül! A kétségen kívüli csoda búcsújáróhellyé változtatta a falu felett 200 méter magasan lévő hegytetőt, és mindez odavonzotta az átszellemült szervita szerzeteseket is.

800px-mariahilfberg_gutenstein.jpg

A mai napon már csak a búcsúest volt hátra lakájos otthonunkban, a pernitzi Kohlhofmühl kempingben. Ez igazából "főállásban" egy étterem, és csak mellékesen csatlakozik hozzá pár - állandó bérlővel rendelkező - faház, valamint egy kiadós rét.

A nyugalom garantált, a vizesblokk szuper. Valamiféle személyzet csupán a vendéglő nyitvatartási idejében tartózkodik ott, ám mindez egyáltalán nem akadályoz meg abban, hogy bármikor érkezz meg, és azon nyomban sátrat eszkábálj a fűbe.

img_8554_1280x771.jpg

img_1005_1280x853.jpg

img_0908_1280x853.jpg

A kemping közvetlen szomszédságában egy modellrepülőtér található. (Ezt nem úgy kell érteni, hogy egy repülőtér modellje, hanem úgy, hogy a repülőmodellezők reptere). Kitűnően elbámészkodnak ott a gyerekek esténként, ha éppen kint reptet pár osztrák nyugdíjas. Átsétálni sajnos nem lehet, mert nincsen híd a folyón. Az igaz, hogy a mi három srácunk rögtön első este átkelt a combig érő vizen - ruhástul és bakancsban; ám az igazán jó megközelítés autóval ajánlott, egy fatelepen keresztül.

Külön nagyszerűség volt a számunkra, hogy a 14 éves nagyfiam akkoriban kapott rá a repülőmodelljéről való filmezésre, így megörökítette a környéket a levegőből. Ne egy stabil drónfelvételre gondoljatok, hiszen a repülős képalkotásnak éppen az adja a sajátos hangulatát, hogy érezni a gépmadár mozgását, és a szélben való imbolygását.

Külön kis filmet is készített a környező hegyekben, a Myrafalle vízesés feletti tájról.

El kell búcsúznunk, felmálháztuk az autót, és odasóztuk az öt biciklit az utánfutóra, hogy elkanyarogjunk Wachauba pár nap tekerésre.

img_8421_1280x670.jpg

Itt jártunk:

kepkivagas_25.JPG

Jobbra a Hanselsteig, a kép alján a Leitersteig

kepkivagasb.JPG

hanselsteig-klettersteig-hohe-wand-topo.jpg

Linkek:

Hanselsteig

Leitersteig

Felsenpfad sziklaösvény

Waldbauernmuseum

Gutenstein várrom

Szervitakolostor

Camping Kohlhofmühl

Szólj hozzá

klettersteig Ausztria Via ferrata Hohe Wand és Wienerwald Camping Kohlhofmühl Hanselsteig Leitersteig Gutenstein várrom Felsenpfad sziklaösvény Waldbauernmuseum Szervitakolostor Ausztria2