2023. dec 14.

Sziklacsodák és tengeri gejzírek

írta: hegyIVÁNdorló
Sziklacsodák és tengeri gejzírek

Camino del Norte 11-14. nap, Santander - Llanes

A vicinálison zötykölődés nem szerepelt az eredeti terveink között, de végül a rövid vonatozást nyilvánítottuk optimális megoldásnak Santander elhagyására. A bölcs zarándok ugyanis mérlegel, és időnként mellőzi az ipari zónákon való átgyaloglást, hogy cserében majd bombajó helyeken tűzzön plusz kitérőket a Camino del Norte hivatalos útvonalához. Lássuk, jelen esetben hogyan jutottunk erre a döntésre. 

Santanderből két irányban lehet eljutni mai célunkhoz, Santillana del Mar városkájába. Nyugatnak indulva, a Camino normál útvonalán kell 38 kilométert gyalogolni odáig, ám ennek majdnem a fele nagyvárosi és ipari területeken át vezet. Nem hangzik igazán csábítóan. Kelet felé az első órát a parti pálmafás allé palotáinak során tehetjük meg, majd egy újabb órát a strandok egymást váltó sétányain Cabo Mayor világítótornyáig. Utána a világ legszebb sziklás parti ösvényén haladnánk 22 kilométert, de a teljes út Santillanaig 60 kilométer lenne, ami nekünk két nap, annyit pedig nem szánnánk erre a szakaszra.

Ezért kiötlöttük azt a kombinált megoldást, hogy reggel meglátogatjuk a Cabo Mayor világítótorony körüli pazar partszakaszt, majd a központba visszatérve felpattantunk a C3 jelzetű, keskeny nyomtávú helyérdekűre, és úri módon, láblógatva tudjuk le a táv unalmasabb részét Mogro állomásáig.

Az Altamira-barlang szomszédságában - 11. nap

Santander belvárosának bemutatása az előző beszámolóban olvasható, ezért most a félsziget végén, az óceánba türemkedő Magdalena-park látnivalóival kezdem. Az arborétumszerű földnyúlvány közepén a spanyol királyi család egykori kastélya ékeskedik. A stranddal érintkező csücsökben a Kon-Tiki tutaj replikája mellé egykori bárkák másolatait állították ki, alattuk vidám fókák hancúroznak a tengerbe épített medencéikben és kifutóikban.

img_2282.JPG

A királyi kastély

img_2275.jpg

img_20180506_171434-01.jpeg

img_2273.jpeg

Kon-Tiki, bárkák és fókák 

Innen a Sardinero-strand két kilométer hosszú fövenye vezet a világszép sziklákhoz, amelyek tetején egy golfpályát kell megkerülnünk. Amennyiben az óceán felé tesszük ezt, úgy végig parádés kilátásban részesülünk. Balról kerülve pedig a Matalenas-park pálmái és tavacskái várnak ránk. Tehát a legjobb teljesen körbejárni a golfpályát. A világítótoronyig már csak egy kisebb strand felett kelünk át.

img_2270.jpeg

A Magdalena-park kis félszigete a nagy félsziget csúcsán

img_2272.jpeg

A Sardinero-strand nyugat felé

img_2271.jpeg

img_2238.JPG

A Matalenas-öböl

img_2227.JPG

A Cabo Mayor világítótorony

img_2224.JPGA világítótoronytól visszatekintve a sziklanyúlvány golfpályájára

Busszal térünk vissza a városba, hogy a fent említett vonatozás után történetünk érdemi része Mogro vasútállomásán folytatódjék. Pont oda sikerül csöppennünk, ahol a kihagyott hosszú parti út visszacsatlakozik a Camino főcsapásába, ráadásul épp a zarándok hitviták egyik sarokkövét képező Réo Pass vasúti híd túloldalán. A nevezett objektum ugyanis részét képezi a jelzett parti útnak, miközben ambivalens módon a gyalogos átkelés szigorúan tiltott rajta. Érthetően, hiszen roppant necces félrehúzódni, ha történetesen jön a vonat. Namármost, a zarándok véleményvezérek egy része azonosul a tiltással, és mindenkit lebeszél róla. A maradék pedig éppenhogy a vasszerkezeten való gyors átkocogásra bíztat.

Mi a lehető legszabályosabban, vonattal keltünk rajta át, és gondtalanul indulunk neki a dimbes-dombos tájnak. A fel-feltámadó szemerkélő eső miatt időnként ránk terül az esőponcsó, de amúgy zökkenőmentesen, vígan cseverészve slattyogjuk végig a délutánt, hogy immár napsütésben érkezzünk meg Santillana del Marba.

img_2489.JPG

img_2492.JPG

img_2495.JPG

img_2496.JPG

Az elbűvölő középkori kisváros ma sem terjeszkedik túl egykori határain. A néhány utcára kiterjedő kőház-szövevényén túl egyből zöldellő réteket találunk. A turizmus szempontjából ez Santander Szentendréje. Ám úgy kell elképzelni, mintha a mi Szentendrénk szűk belvárosa körül csupán a természet és az ápolt kultúrtáj vonulna fel. Ráadásul alig két kilométerre nyílik a világhírű Altamira-barlang is.

A terület birtokosa, Marcelino Sanz de Sautuola márki amatőr őslénykutató-régész volt, és 1879 nyarán kőeszközök után kutatott saját barlangjában, amikor az őt kísérő nyolcéves kislánya az egyik terem mennyezetére irányította lámpáját és tekintetét, és teljesen lenyűgözte amit látott: a Magdaleni ősember-kultúra 18 ezer éve alkotott műremekeit. Hihetetlen erejű színes festményeket, amelyek gyönyörűen ívelt mozgásukban ábrázolják vágtázó és ugró állatokat. Máig ezek a képek a leghíresebbek, ám az ezt megelőző Solutréi és Gravetti kultúrák kézjegyei is felfedezhetők, míg a legelső rajzokat az Aurignaci kultúra embere készítette kb 36 ezer évvel ezelőtt.

A barlang mellett már 1924-ben múzeum épült, és 2001-ig az eredeti barlangtermeken vezették végig a látogatókat. Ekkor azonban megnyílt a Hasonmás-barlang, azaz a művekkel ékesített mennyezet mesterséges másolata. Ide sem könnyű azonban bejutni, mert óránként mindössze 40 főt engednek be

A barlangot ezúttal kihagyjuk, így időben érkezünk ahhoz, hogy helyet kapjunk az Albergue El Convento kolostor zarándokszállásán. Az ősi épület szerzetesi celláiba emeletes ágyat helyezve kínálnak kétszemélyes szobákat. Az ablakon át mesés kertre tekinthetünk, le vagyunk nyűgözve.
img_2503.JPGAz El Convento albergue

img_20230922_153410.jpgKilátás az ablakunkból

img_2499.JPG

 img_20230922_154149.jpg

A mesés belső kert

img_2515.JPG

img_2516.JPG

Zuhanyzás után bebarangoljuk a várost. Ingyenesen invitálnak be a Történeti Múzeumba és a Picassóra hasonlító Jesús Otero szobrászművész kiterjedt tárlatára.

img_2505.JPG

img_2506.JPG
img_20230922_183756.jpg

img_20230922_183805.jpg

img_20230922_183518.jpg

img_20230922_183719.jpg

Sok szépet láttunk már a Caminon, de Santillana faragott kőbe öltözetetett városképe biztosan az egyik legmaradandóbb emlékünk lesz. A főutcán eredeti egyszerűségében maradt meg a közösségi mosoda, patakvízzel, ruhagyömöszölésre való kőpadokkal és roskodozó tetővel.

img_2502.JPG

img_2504.JPG

img_2507.JPG
img_2509.JPG

img_2511.JPG

A közösségi mosoda a főutca közepén

img_2512.JPG

A 870-ben alapított kolostor temploma

A főtéri sörözés után már sietnünk kell vissza az alberguébe a zarándok vacsorára. Negyvened magunkkal csücsülünk be az étkezőbe, ahol finom falatok mellett oszthatjuk meg asztaltársainkkal a napi élményeket. Az ételeket helyi családanyák készítik és szolgálják fel. A sütőtökleves alkotója büszkén újságolja, hogy a testes zöldség a város határában, saját birtokán termett. Jó szokás szerint két emberre tesznek ki egy üveg bort, amely nélkül a spanyol vacsora elképzelhetetlen (megfigyelésem alapján a reggeli és az ebéd is). Esküszöm, nem szándékosan ültünk két távol-keleti diáklány mellé, akik egy szemérmes kostóló után inkább elibénk tolják az őket illető boldogító nedűt.

Templommustra - 12. nap

Pompás időben vágunk neki a mára kitűzött 24 kilométerünknek. Az első falu, Arroyo pár szépséges kőházból áll, utána Oreña közepén bájos parkocska asztalai kínálnak pompás reggelizőhelyet. Innen egy határtalan zöld mező közepén futó úton emelkedünk a dombtetőt koronázó San Pedro templomhoz.

img_2519.JPG

img_2521.JPG

img_2522.JPG

img_2518.JPGimg_2523.JPG

Remekbe szabott lejtők vezetnek Cigüenza falujáig, amelynek ékessége a San Martín templom és a vele szemben lévő paplak.

img_2526.JPG

img_2528.JPG

img_2529.JPG

Rövid ideig az országúton kell trappolni, de autók nem járnak a szép fasorban. Cóbreces határában nagyon megtetszik nekünk az El Pino zarándokszállás. Ha valakinek úgy jön ki a ritmus, hogy itt éjszakázna; csak biztatni tudom.

img_2530.JPG

img_2531.JPG

 El Pino zarándokszállás

A város több látnivalóval is bír. Először az élénkpiros San Pedru templom mellett haladunk el, majd a hupikék ciszterci apátság, az Abadía de Viaceli következik. A mesés kert közepén álló neogótikus épületegyüttes nem túl régi. 1906-ban épült, annak köszönhetően, hogy Senor Antonio Bernaldo Quirós a szerzetesrendre hagyta birtokát és vagyonát, azzal a megkötéssel, hogy abból olyan kolostort kell építeni, amely agráriskolát működtet. Így is történt, és az iskola részeként ma is virágzik a tehenészet, és a trappistasajt üzemük kiváló termékét egy hónapig a templom oltára alatti pincében érlelik. (A trappista szerzetes a cisztercinek alfaja, ámde alfája!)

img_25311.jpeg
img_2533.JPG

Így már érthető, miért van egy sajtüzemnek kápolnája

img_2532.JPG

A város jelképe a szopizó boci

Rövid fürdőzés erejéig érintve az óceánt, a felette húzódó dombhátakon nyargalunk nyugatnak.

img_2537.JPG

img_2542.JPG

La Iglesia Ruiloba falucskájában ejtjük meg a mai nap utolsó pihenőjét. A bárban illatos kávét mérnek, a vele szemközti parkban ivókút kínálkozik, valamint kényelmes székek és idilli rálátás a takaros faluház szögletes tömbjére és a templomra. Bár Ruilobát nagyon kevesen lakják, mégis városnak illenék neveznem, hiszen kertes házaknak nyomát sem találjuk. Igazából itt, Kantábriában magyar értelemben vett falu nemigen létezik, mert az egészen kis települések is a középkori zárt beépítésüket őrzik. A falusias gazdálkodói birtokok pedig inkább tanyabokrok formájában öltenek testet. 

img_2545.JPG

img_2544.JPG

Ilyen tekintélyes városháza van a 101 lakosú Iglesiának

img_2546.JPG

img_2549.JPG

Az utolsó szakaszon, Pando és Concha között újabb egyházi központra, a Descalzas de San José karmelita kolostorára lelünk.

dsc00978.JPG

Nagy örömmel érünk le az öbölhöz, ahol az impozáns völgyhíd mögött már Comillas városát találjuk, rögtön az elején a kempinggel.

img_2550.JPG

img_2551.JPG

Szeretnénk a málháinkat lerakva indulni a városnézésre, de a kemping recepcióján fél hatig szieszta van kihirdetve, így kénytelenek vagyunk hátizsákkal becsörtetni a főtérre. Az épített örökség itt sem okoz csalódást. A városháza, a San Cristóbal templom és a San Pedro hotel között nem kevésbé elbűvölő lakóházak sorakoznak.

img_2552.JPG

img_2553.JPG

img_2555.JPG

img_2556.JPG

img_2558.JPG

Elkószálunk az Antoni Gaudí által tervezett, 1884-ben épült El Capricho nyaraló felé. A villa az építész korai, orientalista munkáinak egyike, a később modernizmussá érett stílus egyik fő előképe. A szecesszió eme spanyol ágának több emléke is ránk maradt itt Gaudí és követői jóvoltából, mint például egyetem, amely meglepetésszerűen tolakodik a látómezőnkbe, hiszen nem is tudtuk, hogy a 2100 lakosú Comillasnak felsőoktatása is van. A szomszédos dombon virító épületei a fantasy gyerekregények iskoláinak ihletőjeként festenek.

img_2559.jpg

El Capricho villa

dsc00981.JPG

Az egyetem

A part felé tartva érintjük a hivatalos zarándokszállót (Albergue La Pena), amely az egykori kicsiny börtönépületben rendezkedett be, de sajnos zárva tart. Szűk gyalogúton érünk le a Comillas márki emlékművének helyet adó kitárulkozó, füves domboldalba.

img_25591.jpg

A hivatalos albergue

img_2562.JPG

A díszes oszlop árnyékába csüccsenve csodálkozunk rá egy különös temetőre. Közelebb hatolva konstatáljuk, hogy a sírkert egy régesrégi kolostor romjaiba épült bele, amelynek még a beomlott gótikus templomát is urnafalakkal zsúfolták tele.

img_2564.JPG

img_2565.JPG

img_2570.JPG

img_2571.JPG

A városnéző kör a kikötőn túli szirtfok érintésével a strandon zárul be. Végre elfoglalhatjuk kempingbeli táborhelyünket. A zarándokok számára kedvező díjszabás van érvényben, de a házirend szerint kizárólag sátorral rendelkező egyének számára. Van bennem némi aggodalom, mert ennek a kitételnek mi nem felelünk meg, hiszen egyetlen hitvány ponyvánk van csupán, de a kutya sem törődik ezzel. Így a sátorlap alatt Kristóf barátom ver tanyát, én meg egyszerűen a fűben fogok bivakolni. 

img_2579.JPG

img_2581.JPG

img_2584.JPG

img_2585.JPG

img_2586.JPG

img_2587.JPG

A kempingben a kaliforniai lányok az egyetlen szomszédaink

Az estét a kemping óceán fölé nyúló szikláin borozva töltjük, és kudarcos kísérletet teszünk az ennél is jobb túráink felidézésére.

A lápvidék gyermekei – 13. nap

Az este tíz órai lefekvésnek megvan az a hátránya, hogy már reggel hatkor kivet az ágy (esetemben a gyep), amikor még töksötét van. A fejlámpás szedelőzködés végére azért beköszönt a halvány hajnali derengés, amely tökéletes körülmény az elindulásra.

img_2589.JPGBúcsú a kihalt kempingtől

A városból kiérve érintjük a Sobrellano-palotát, majd hamarosan Rabia lagúnáihoz érünk. Már Matula bácsi is megmondta, hogy a korai órák a legalkalmasabbak a vizimadarak tanulmányozására, bár Tutajoshoz hasonlóan gumicsizmát mi sem hoztunk. Imádnivaló nyüzsgést tapasztalunk a homokos-iszapos folyótorkolat elágazó medencéiben. A legdögösebb a Kapitány-mocsár, ahol egy valaha volt erdő fatörzseinek csonkjai meredeznek az ég felé.

img_2592_osszeallitas.jpg

img_2595.JPG

img_2596_masolata.JPG

img_2596_masolata_3.JPG

img_2598.JPG

dsc01006.JPG

Ezután egy széles dombhátra kapaszkodunk fel, hogy hosszú ereszkedésbe kezdjünk San Vincente de la Barquera városáig.

img_2599.JPG

img_2600.JPG

img_2601.JPG

img_2604.JPG

A város két folyó összefolyásánál fekszik, a szárazföld többi részétől két híddal elválasztva, amelyből nekünk csak a hosszabbikon kell átdzsalnunk. A Camino épp csak érinti a települést, ám én kíváncsi vagyok a látnivalókra. A pálmafás főtéren át érek a várdombhoz. A szép kapun belépve először jobbra térek, az 1210-ben épült vár felé, majd balra, a szintén 13. századi Santa Maria templomhoz.

img_26071.jpg
img_2605_1.JPG

A királyi vár

img_20230924_110548.jpg

img_20230924_110931.jpg

img_20230924_110625.jpg

A Corro palota

img_2608.JPG

img_2610.JPGA Santa Maria templom

img_2606.JPG

Nómada Hostel, a helyi albergue

A városból kiérve érdemes a dombtetőről visszatekinteni a templomra és a településen túl is folytatódó lápvidékre.

img_2612.JPG

Az autópálya feletti átkelést követően a Camino egy meglehetősen értelmetlennek tűnő kerülőt tesz; tűző napon kanyargó aszfaltúton, jókora szintemelkedéssel. A zarándokok többsége átlát a szitán, és jobbra letér egy völgyecskében haladó árnyékos földútra, hogy azon keresztül rövidebben és kényelmesebben érje el Serdiót.

img_2616.JPG

img_2617.JPG

img_2618.JPG

A főtéri bár árnyas teraszán csoportosulnak a vándorok, ki egy röpke ebéd mellett, ki egy pofa sörrel hűsölve. A kőfal kútjánál benedvesítem a sapimat, sőt még egy vizes kendőt is kanyarítok az égő nyakam köré. A délután viszonylag eseménytelen. Átkelünk Pésuas településén, a Nansa és a Deva folyók hídjain, hogy azután Asztúria határát átlépve egy szép, gránittal burkolt gyalogúton érjünk be Colombresbe.

img_2621.JPG

img_2623.JPG

Rögtön a város elején rálelünk az El Cantu alberguére, amelyet a köznyelv csak Kék házként emleget. Elfoglaljuk ágyainkat, kimosunk egy adag ruhát, majd a kellemes kertben olvasgatunk.

img_20230924_155949.jpg

img_2628.JPG

A kisváros arról híres, hogy számos lakója vándorolt ki Dél-amerikai gyarmatokra, majd ott megtollasodva költözött vissza ide, egy új, vagyonos társadalmi réteget képezve. Több palotájuk is fellelhető. Mi a szép park közepén fekvő leghíresebbet, a Quinta Guadalupét látogatjuk meg, amelyben az Indián Archívumnak elnevezett gyarmati múzeum kapott helyet.

img_20230924_160616.jpg

img_2625.JPG

img_2626.JPG

Azután unalmunkban három bárban vizitelünk. Egyéb nem is történt, nem is kellett történnie.

img_20230924_161123.jpg

img_2630.JPG

A tengeri orgona felfedezése - 14. nap

Sötét van még, amikor túrabotjaink már az éjszakai esőtől vizes utcakövön csattognak. Örülünk a kisebb front által kitisztult időnek, mert a mai teljes napunk a csodákban bővelkedő óceánparton telik majd, tekintve hogy az első öt kilométer után letérünk a Camino főútvonaláról a parti variánsra, amely csupán 3 km-rel hosszabb a hivatalos útnál.

img_2634.JPG

img_2637.JPG

És mintha így lett volna kiszámolva, a nap éppen akkor emelkedik a látóhatár fölé amikor La Franca után elérjük a nagy vizet. A levegő olyan friss, hogy szinte harapni lehet, és a szél is épp olyan erővel fúj, amely passzol a táj vadságához, de azért nem teszi küszködéssé a menetet.

img_2640.JPG

img_2644.JPG

img_2639.JPG

img_2657_1.jpg

Hamar odaérünk Cobijero sziklahídjához, amelynek tetjén egyensúlyozva mindkét oldalról a mélyben ripityára törő hullámok őrült robaját halljuk. Ám az átkelők zömében nem tudatosul, hogy milyen filigrán sziklanyelv húzódik a talpuk alatt, hiszen az csak oldalról látszik. Én az idősödő cambridge-i sales directort, Ross-t kapom lencsevégre, aki megdöbben és remegni kezd amikor később megmutatom neki a fotót.

img_2650.JPG

img_2656.JPG

img_2658.jpg

Ross is megérkezik majd Santiagoba 3 hét múlva

img_2659.JPG

img_2660.JPG

Megkapó partszakaszok mentén érünk La Paz kempingje mellé, amely a környék talán legizgalmasabb szálláshelye, hiszen nagyon meredek dombra vájt teraszokon kínál sátorplaccokat.

img_2663.JPG

La Paz kemping: a kúp csúcsán is lehet sátorozni

img_2664.JPG

img_2665.JPG

Füves fennsíkon át közelítünk a híres természeti hangszerhez, a Bufón de Arenillas-hoz. A tengertől száz méterre tátongó sziklagarat - a hullámok nyomásának hatására - a hegy gyomrának levegőjét préseli ki magából. A repedéseken őrült sebességgel fütyül ki a szél, szerencsés vízállás esetén egészen dallamos hangot adva. A téli, legnagyobb dagályhullámzás idején pedig magát a sós vizet lövelli gejzírként akár 40 méter magasba, ahogy ezen a fantasztikus videón is látszik: https://vimeo.com/251642482

Lemászom a szörnyeteg torkába, és ahogy az egyik kürtő fölé hajolok, a huzat tíz méter magasra repíti a fejemről a sapkát. A szűk környéken vagy tíz nagyobb bufónt és számtalan kisebbet lehet felkeresni.

img_2667.JPG

img_2668.JPG

Közeledünk mai célunkhoz, Llanes városához. Az utolsó megpróbáltatás a La Tuerba-hegy meghódítása. Andrín faluból vágunk neki a kaptatónak, ahol a templom előtt túlélőkészletet deponáltak a kedves helybéliek: magnézium, sportkrém, só, cukor, sátorcövek.

img_2669.JPG

img_2670.JPGimg_2671.JPG

A tetőre felérve, az önkormányzati ingyenes golfpálya bejáratával szemben induló ösvényen lehet letérni a Camino del Norte legszebb körpanorámáját nyújtó Boriza kilátóhoz.

img_2672.JPG

img_2673.JPG

img_2676_osszeallitas.jpg

img_2677.JPG

A távolban feltűnik Llanes

A Cristo kápolnáig vezető további három kilométer leküzdése már elég gyötrelmes a tikkasztó napon, végig közvetlenül a hegygerincen végighúzódó golfpálya alatt kanyarogva. De a kápolna hűsítő ligete után már csak két kilométer lejtő vár ránk Llanes belvárosáig. Csak ott fogunk majd visszatérni a Camino hivatalos útvonalára, amelyet valószínűleg nagyon kevesen választanak, hiszen az zömmel az autós főút, vagy változatosságképpen az autópálya mellett vezet. (Sovány vigasz, hogy emiatt építettek 20 kilométer járdát)

google_maps.JPG

Kép: Google Street – a hivatalos útvonal, amelyen nem mentünk

img_2680.JPG

Capilla del Cristo

Llanes óvárosa több történelmi korszakba nyújt betekintést. Bazilikája és városfalai az 1200-as évekből származnak, palotái pedig az 1400-1700-as éveket ölelik fel.

1700584214872-01.jpeg

1700584182731-01-edit.jpg

1700584153542-01-edit.jpg

1700584128578-01-edit.jpg

Szállásunk, a La Casona albergue is egy régi palota a többi szép történelmi épület gyűrűjében. Meglepően kevesen lakjuk, így kényelmesen kiteregethetünk a főbejárat feletti hálótermünk gyönyörű, fából faragott zárterkélyén. A folyosó végén, a város irányában is van egy ilyen téliesített erkély, príma karosszékekkel. Alatta pedig, a fűben kedves kis kerti asztal, ahol a napok óta velünk kódorgó új barátunkkal, az angol Ross-szal töltjük  az estét.

Kézenfekvő volna a következő napok tervezgetése, de szóba sem kerül ilyesmi. Lesz ahogy lesz.

1700584102271-01-edit.jpg

Pazar albergue elsőosztályú lokációval

1700583938545-01.jpeg

 Itt jártunk:

Szólj hozzá